EduExplorer - odkryj radość z naukiEduExplorer odkryj radość z nauki

Nauka języka chińskiego we Wrocławiu

  • niedziela
    17.12
  • poniedziałek
    18.12
  • wtorek
    19.12
  • środa
    20.12
  • czwartek
    21.12
  • piątek
    22.12
  • sobota
    23.12
następne

Brak wyników

Chiny od kuchni
Mamy tendencję do nazywania kuchni krajów azjatyckich chińską – co jest wobec Chińczyków niesprawiedliwe, jako że wykształcili oni ciekawe i jedyne w swoim rodzaju tradycje kulinarne.
Przed czterema tysiącami lat głównymi składnikami diety były zboża

(zwłaszcza ryż), wieprzowina i wołowina. Zwyczaj dodawania do nich soli i octu, a także fermentowania, narodził się w czasach głodu, jako że procesy te przedłużały trwałość pożywienia.
Chińska kuchnia różni się w zależności od regionu. W Kantonie popularne są dania określane mianem dim sum – posiłki małe, ale pożywne, m.in. placki z rzepy, bułki ryżowe i smażone warzywa. Kuchnia seczuańska obficie korzysta z czosnku, papryczek, imbiru i orzechów ziemnych, zaś z Zhejiang to pochodzą miękkie, delikatne, pozbawione tłuszczu dania łączące cechy potraw z pozostałych regionów.
Tradycyjna chińska kuchnia ma wiele wspólnego z ówczesną medycyną: Chińczycy przyrządzali przede wszystkim potrawy, które uważali nie tylko za zdrowe, ale wręcz za posiadające uzdrawiające właściwości.
Interesują cię Chiny? Chcesz wziąć pierwszą lekcję języka albo poszerzyć już posiadane umiejętności? Korepetytorów, których specjalnością jest nauka chińskiego we Wrocławiu, znajdziesz w serwisie EduExplorer.pl.

rozwiń więcej